top of page

Fotografiranje Lune

Na spletu in tudi v časopisih vidimo veliko fotografij, ki so manipulirane z namenom všečnega prikazovanja pokrajinskih posnetkov. Element, ki ga radi uporabljajo je Luna.

Fotografirano s teleskopom f/2000 mm
Luna, konec Luninega mrka,

Takole izgleda Luna, če jo fotografiramo s polno formatnim DSLR fotoaparatom skozi teleskop z goriščnico 2000mm. Luna je ravno izhajala iz Zemljine sence. Luna na nebu zajema kot 0,5 stopinje.









Fotografirano z objektivom fisheye, ki po diagonali pokriva kot 180 stopinj,

Na tej fotografiji je širina 150 stopinj, zato je Luna majhna. Osvetlitev posnetka je taka, da se dobro vidi pokrajina, zato je Luna prežgana.











Fotografirano s teleobjektivom z goriščnico 400 mm

Če nastavimo osvetlitev, da se vidijo podrobnosti na Luni, je pretemna pokrajina. Kako narediti, da se vidi vse? Z enim posnetkom zelo težko. Se je pa potrebno zelo potruditi pri obdelavi fotografije. Največkrat se naredi več posnetkov in se obdeluje v t.i. HDR načinu. Pri tem načinu se vzamejo iz svetle fotografije temin deli in iz temne fotografije svetli deli.




Fotomontaža dveh posnetkov, z dvema goriščnicama in različnima osvetlitvama.

Scott Kelby v svoji prvi knjigi Digitalna fotografija na strani 174 celo predlaga, da se uporabita poleg dveh osvetlitev, celo dve goriščnici. Tako, da s tem povečamo Luno. No tu pa je že treba povedati, da ne gre za dejansko fotografijo ampak za montažo dveh posnetkov in da posnetek ni resničen.







Luna narisana z vtičnikom Moon brush v Photoshopu.

Da pa imajo razni oblikovalci še manj dela, je v Phtoshopu na voljo vtičnik za risanje Lune. Na voljo so različne Lunine mene. Samo nastavimo velikost čopiča in klik. Posledica pomanjkanja splošnega znanja o astronomiji je, da opazovalci verjamejo takim fotografijam kot, da so resnične. V kolikor delate take fotografije, je po moje potrebno povedati, da gre za manipulacijo.




161 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page