top of page
DSCF1094.jpg

Infrardeča fotografija je tehnika fotografiranja, ki zajema svetlobo v infrardečem spektru elektromagnetnega valovanja. Ta vrsta fotografije izkorišča infrardečo svetlobo, ki jo oddajajo ali odbijajo predmeti, in jo zabeleži na slikovnem senzorju ali filmski podlagi.

Infrardeča svetloba je zunaj vidnega spektra za človeško oko, vendar pa je mogoče s primernimi kamerami ali prilagoditvami obstoječih fotoaparatov zajeti to svetlobo. Infrardeča fotografija ustvarja edinstvene učinke, saj lahko razkrije skrite podrobnosti in teksture ter ustvari zanimive kontraste in vzorce. Ta tehnika se pogosto uporablja v področjih, kot so krajinska fotografija, arhitekturna fotografija, forenzična analiza in znanstvena raziskovanja.

 

Svetlobni spekter sega od zelo kratkih valovnih dolžin, kot so gama žarki in rentgenski žarki, do zelo dolgih valovnih dolžin, kot so radijski valovi.

 

Človeško oko je občutljivo predvsem na ožji del tega spektra, imenovan vidni spekter. Ta vključuje barve, ki jih zaznavamo kot različne valovne dolžine svetlobe, kot so rdeča, oranžna, rumena, zelena, modra in vijolična.

 

Poleg vidnega spektra obstajajo tudi drugi deli elektromagnetnega spektra, kot so ultravijolična svetloba, infrardeča svetloba, mikrovalovi ter radijski valovi. Vsak del tega spektra ima svoje posebne lastnosti in se lahko uporablja v različne namene, od medicinskih slikanj in komunikacijskih sistemov do znanstvenih raziskav in astronomskega opazovanja.

 

Za fotografiranje v infrardečem spektru potrebujemo fotoaparat, ki je bodisi že prilagojen za infrardeče fotografiranje ali pa ga je mogoče prilagoditi.  Običajni fotoaparati imajo pred senzorjem filter, ki blokira UV in IR svetlobo in prepušča samo vidno svetlobo. Če želimo fotografirati v IR svetlobi, je dobro ta filter odstraniti. To naj naredi pooblaščen servis.  Nato na objektiv namestimo filter, ki blokira UV in vidno svetlobo ter prepušča le IR svetlobo. Filtri za to svetlobo se razprostirajo v območju od 700nm do 1 mm. IR filtri,  ki jih uporabljamo za fotografijo pa so ponavadi 680nm, 720nm, 760 nm, 850nm in 950nm. Če uporabimo filter s krajšo valovno dolžino, dobimo še nekaj barv, z daljšo pa močno kontrastno črno belo fotografijo.

Bolj podrobno o barvah in svetlobnem spektru preberite na https://kvarkadabra.net/2020/09/barve-na-astronomskih-slikah/

bottom of page