top of page

"Tak' je b'lo!"

Nekoč smo sestanku fotografskega drušva komentirali fotografije in ena fotografija imela oceno, da je dobra, vendar, da je nebo pusto. Naslednjič je isti avtor prinesel isto popravljeno fotografijo s prav bahačastimi oblaki. Ko smo rekli: "Ja kje si pa dobil te oblake?", je rekel: "Tak' je b'lo!"


Med amaterskimi fotografi dostikrat poteka diskusija na temo do kod posegati v fotografijo pri obdelavi. Nekateri zagovarjajo samo osnove obdelave, v kar sodi: obrezovanje fotografije, posvetlitev potemnitev. Nekaterim pa je fotografija le idejni osnutek za končni izdelek in spremenijo praktično vse. Dodajajo elemente, ki niso bili na osnovni fotografiji, odstranjujejo moteče elemente, S tem ni nič narobe, če potem rečeš:"To je moj način ustvarjanja!", na pa "TAK' JE B'LO!" Če pa že delaš na tak način, mora gledalec vedeti, da fotografija ni odraz dejanskega stanja na terenu.


Nekateri mislijo, da je fotografija Photoshop. Pri tem naj povem, da Adobejev program Photoshop ni v osnovi namenjen fotografom, ampak grafičnim oblikovalcem. Ravno zato so pri podjetju Adobe naredili program za fotografe, ki se imenuje LightRoom. Tu je večina tega kar potrebuje fotograf.



ON1 Photo RAW

Nekateri mislijo je je to dvoje alfa in omega vsega kar se uporablja. Pa ni res. Kljub prevladi Adobeja na tem področju, je še vedno veliko odličnih in cenejših programov npr. ON1, Luminar, Affinity photo...

Adobe te sili v mesečni najem aplikacij. Ravno zato sem se odločil, da ne bom več delal z LR, ampak sem pred nekaj leti presedlal na ON1 RAW.


Kaj mi je všeč pri tem programu? Ko ga kupiš je tvoj, imajo tudi letni najem, vendar nudi tudi druge storitve. Za shranjevanje fotografij ne uporablja knjižnice, ampak k osnovni fotografiji doda še xmp datoteko, kjer so zapisane obdelave. Ko imaš v knjižnici veliko fotografij, delo z njimi postane počasno. Ponuja več obdelav kot LR in podpora programerjev uporabnikom je bistveno večja kot pri Adobeju. Če ne delaš s knjižnicami je delo bolj fleksibilno na kateri disk boš shranil fotografije in s katerim računalnikom boš dostopal do njih.

56 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page